112 ekipleri ilçe ilçe yatak arıyor

Salgında günlük vaka sayısı 50 binin üzerinde seyrederken İstanbul’da hastanelerin yoğun bakım servisleri neredeyse tamamen doldu. 112 acil servis ekipleri, Covid-19 hastalarını mega kentin uzak ilçelerindeki hastanelere götürmek zorunda kalıyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni normalleşme dönemine geçilmesinin ardından AKP kongrelerinin de etkisiyle hızla artan günlük vaka sayıları, 50 binin üzerinde seyrediyor. Hastanelerdeki yoğun bakım servislerinde yoğunluk her geçen gün artarken vakaların yüzde 40’ının bulunduğu mega kent İstanbul’da artık yoğun bakımda yer bulunamıyor. Covid-19 hastaları İstanbul’un uzak ilçelerindeki hastanelere naklediliyor. Örneğin Şişli’deki hastanelerde yer bulunamadığı için kilometrelerce uzaklıktaki Silivri ve Çatalca ilçelerine hasta sevk edilebiliyor.

Hastane öncesi acil bakım hizmeti veren sağlık emekçilerinin örgütü Paramedik Derneği de durumun ciddiyetine dikkat çekiyor. Dernek Başkanı Rüçhan Tuğçen Karagül, “Bir hastanenin aciline sevk edilen hasta, müdahalenin ardından hastanede yatırılamıyorsa ve yer yoksa yakınlardaki başka bir hastaneye sevk ediliyordu. Ancak, hastanelerdeki doluluk ve yoğunluk nedeniyle hastalar artık uzak ilçelerdeki hastanelere de sevk ediliyor” dedi.

Hastaların hastaneler arası nakil sürecini de anlatan Karagül şöyle konuştu: “Bir yurttaş 112’den yardım isterse, 112 o yurttaşı en yakın hastaneye götürür. Burada ilk müdahale yapılır ve hastanın örneğin Covid-19 yoğun bakım, kardiyoloji yoğun bakım servisi gibi ihtiyaçları belirlenir. Hastane kendi bünyesinde boş yatak varsa oraya yatırır hemen. Eğer yer yoksa 112’ye ‘benim hastanemde boş yer yok, hastanın nakli gerekli’ diye bildirir. 112 de hastaya uygun bir hastane bularak hastanın naklini sağlar. Artık hastanelerdeki doluluktan kaynaklı olarak bu nakiller daha uzaktaki hastanelere de yapılıyor. Örneğin Samatya’daki bir hasta Çatalca’ya nakil…

HASTALAR YATAKLARIN BOŞALMASINI BEKLİYOR

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, önlenebilir bir hastalık nedeniyle kimsenin ölmeyi hak etmediğini belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Eşbaşkanı Fadime Kavak ise “Okmeydanı ve Şişli Etfal Hastaneleri tamamen doldu. Bir hastanede bir hastanın durumu kötüleştiğinde yoğun bakıma nakil edilmek için sıra bekliyor artık. İstanbul’un iki yakasına yapılan iki acil durum hastanesi de bildiğimiz kadarıyla tamamen dolu. Bazen yoğun bakıma ancak bir hasta hayatını kaybettiğinde yeni hasta alınabiliyor. Acilen adım atılmalı” ifadelerini kullandı.

Kentteki birçok hastanede yoğun bakım yataklarının tümüyle dolduğunu belirten İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç da “Yoğun bakım yataklarının bilgisi 112’dedir. Hastaneler, acil bir durum halinde kullanılabilmesi için yoğun bakım yataklarını tamamen doldurmak istemez ve boş yatak bulundurmak ister. Ancak artık böyle bir durum da söz konusu değil, birçok hastanenin yatakları tamamen dolu. 112, bu nedenle hastanelerde boş yatak arıyor. Şu anda çok ciddi oranda yoğun bakım yatağı ihtiyacı var” dedi.

112 ekipleri ilçe ilçe yatak arıyor

Yorumlar kapalı.