Prostat kanseri nasıl anlaşılır? Prostat kanserinin belirtileri nelerdir? Prostata ne iyi gelir?

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir. 50 yaşından önce nadirdir ve çoğunlukla 65 yaşından sonra ortaya çıkar. Ailesinde prostat kanseri olan erkekler daha sık etkilenir. Peki, prostat kanseri nedir, nasıl anlaşılır? Prostat kanserinin tedavi süreci nasıldır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye çapındaki 5 bin 40 hastanın verilerinden oluşturulan haritaya göre, prostat kanseri her yaşta görülebiliyor, tanı konan en genç hasta 37, en yaşlı hasta ise 97 yaşında.

Hastaların yüzde 25’i 50-60 yaş arasında. Yüzde 50’si 60-69 yaş arasında. Yüzde 20’si de 70-79 yaş arasında. O nedenle, 50 yaşından sonra bu hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Öte yandan, hastalarda prostat kanserine özgü bir şikayet olmuyor. Hastaların çok önemli bir kısmı hiçbir şikayet olmadan karşımıza çıkabiliyor.

PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kansere bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer alır. Prostat, erkeklerde bulunan, yaklaşık olarak bir ceviz büyüklüğünde, mesanenin altında yerleşmiş, üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten bir salgı organıdır.

Prostat kanseri, prostat dokusunu oluşturan bazı hücrelerin anormal seyir göstererek tümör yapıları oluşturması sonucu meydana gelir. Kanserler, prostatın sadece bir kısmından gelişebileceği gibi birden çok kısmında da gelişebilir.

Genellikle 65 yaş üstünde görülen bu hastalık erken dönemlerinde hiçbir belirti vermeyebilir. Fakat tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı yaratabilir. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler meydana gelir.

Tanı ve tedavide geç kalınmış bazı hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp etraf dokulara yayılım gösterebilir.

Prostat kanseri nasıl anlaşılır? Prostat kanserinin belirtileri nelerdir? Prostata ne iyi gelir?

PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prostat kanserinin belirtileri, hastalığın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu bakımdan sinsi karaktere sahip bir hastalıktır. Özellikle erken dönemlerinde hiç belirti ve şikayet görülmeyebilir. Prostat kanseri belirtileri ortaya çıktığında, hasta bazı tedavi şanslarını kaybedebileceğinden, düzenli doktor kontrollerinin tedavi başarısında önemi büyüktür.

Prostat kanseri belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • İdrar yapma güçlüğü
  • İdrar akışında kuvvet azalması
  • Menide ya da idrarda kan görülmesi
  • Boşalma esnasında ağrı
  • Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi
  • Kemik ağrıları
  • Sertleşme bozukluğu

Prostat kanserini haber veren bu belirtiler bazen iyi huylu prostat büyümesinin bir göstergesi de olabilir.  Prostat bezinin büyümesine bağlı olarak gelişen benign prostatik hiperplazinde (prostatın iyi huylu büyümesi) de benzer belirti ve şikayetler görülebilir. Eğer prostat kanseri vücudun başka bölgelerine ve organlarına yayıldıysa, o alanla ilgili belirtiler de verebilir. Örneğin; kemiğe yayıldıysa kemik ağrısı gibi…

Prostat kanseri nasıl anlaşılır? Prostat kanserinin belirtileri nelerdir? Prostata ne iyi gelir?

PROSTATA NE İYİ GELİR?

Prostata iyi gelen yiyeceklerin tüketilmesi prostat kanseri riskini azaltıcı etki gösterebilir. Özellikle E vitamini, çinko ve selenyum içeren gıdalar prostata iyi gelir. Beslenme dışında düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı düzeyde vücut ağırlığına sahip olma gibi faktörler de prostat kanserinden korunmada fayda sağlayabilir.

Prostat sağlığına faydalı besinler arasında;

  • Selenyum içeren sarımsak, yumurta ve deniz ürünleri
  • Çinko bakımından zengin fındık, süt ve baklagiller
  • Domates, karpuz ve kuşburnu gibi likopen içeren meyve ve sebzeler
  • Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler sayılabilir.

Selenyum ve çinko prostat sağlığı için önemli kabul edilen mineraller arasındadırlar. Selenyum mineralinin düzenli olarak vücuda alınması özellikle tütün kullanan kişilerde prostat kanseri riskinin azaltılması ile ilişkili bulunmuştur. Çinko minerali ise DNA’nın onarımında ve dolayısıyla hücre döngüsündeki etkileri nedeniyle önemli kabul edilir. Çinko aynı zamanda prostat dokusunda da yüksek düzeyde bulunan bir mineraldir.

Likopen antioksidan özellikli bir maddedir ve hücre hasarlanmasını engelleyici etki göstererek bölünmeyi yavaşlabilir.

Brokoli içeriğinde bulunan kompleks maddeler yardımı ile kanser gelişimi riskini azaltıcı etki gösterebilen bir besindir. Brokolinin içerisinde bulunan sülforafan, prostat hücrelerinde kanserleşme eğiliminde olanları ortadan kaldırarak bu rahatsızlığa karşı koruyucu etki gösterebilen bir besindir.

Yeşil çay, normal vücut fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen birçok özelliği nedeniyle binlerce yıldır insanlar tarafından tüketilen bir üründür. Yeşil çayın içeriğinde bulunan çeşitli kimyasallar prostat kanseri gelişiminde büyüme, hücre ölümü ve hormon etkileşimi gibi birçok konuda etki göstererek koruyucu özellik sağlayabilirler.

Fasulye, mercimek ve diğer bakliyatlar fitoöstrojen adı verilen kimyasal içeriğe sahip bitkisel besinlerdir. Düzenli tüketilmeleri ile prostat kanserine karşı koruyucu etki gösterebildiği düşünülen baklagiller, hormonların düzenlenmesi ve antioksidan etkileri nedeniyle önem arz ederler.

Çoklu doymamış yağ asidi zincirinden zengin balıklar özellikle bu türdeki omega3 ve omega6 gibi esansiyel yağ asitlerinden zengin olmaları sebebiyle beslenme programlarının değişmez bir parçası olmalıdır. Çünkü bu yağ asitleri vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan alınması gerekir. Batılı tarzda beslenme yüksek düzeyde omega 6 yağ asidi içerirken omega 3 düzeyi bakımından yetersiz kabul edilir. Bu iki yağ asidi düzeyi arasında dengenin sağlanması adına özellikle soğuk sularda yetişen balıkların tüketimi önerilir.

PROSTAT KANSERİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Prostat kanserinin tedavisi evrimi, türünün aşamasına bağlıdır, aynı zamanda hasta ve kendi yaşındaki genel sağlık durumu ile ilgilidir.

Cerrahi teknikler genellikle daha iyi ve daha iyi anlaşılsa da, müdahalenin iktidarsızlık veya idrar kaçırma problemleri gibi önemli sonuçları olabilir.

Radyoterapi, sıklıkla kullanılır ve büyük iyileşme şansı sağlayabilir. Yeni hedeflenen ışınlama teknikleri, bir kez daha sık görülen komplikasyonları sınırlandırmaktadır. Prostata yönlendirilen ışınlar, komşu organları ve dokuları etkiler ve bu da daha sonra sindirim, idrar veya cinsel bozukluklara (iktidarsızlık) neden olabilir.

Prostata kanser hücrelerini yok edebilen küçük radyoaktif taneciklerin implante edilmesinden oluşur. Özellikle küçük tümörler için çok iyi sonuçlar verebilir.

Prostat kanseri taramasının değeri konusunda devam eden bir tartışma var. Prostat kanseri için kitlesel taramanın gerekli olmadığı açıktır, ancak bireysel erken teşhis sorusu geçerliliğini korumaktadır.

Prostat kanseri nasıl anlaşılır? Prostat kanserinin belirtileri nelerdir? Prostata ne iyi gelir?

Yorumlar kapalı.